Prețurile la miel pentru Paște sunt mai mari anul acesta. Chiar dacă sunt încă 20 de zile până la Înviere, magazinele, piețele și târgurile din țară oferă deja miel la vânzare.
Potrivit unor surse, un miel întreg poate ajunge la 600 de lei în Piața Obor din București. 40% dintre români își doresc să aibă pe masa de Paște cel puțin o bucățică de carne de miel sau de ied.
În 2023, un miel întreg costa între 15 și 20 de lei kilogramul. În 2024, prețul estimat este de 25-30 lei/kg. În acest an, prețul pornește de la 40 lei kilogramul.
Cât costă o pulpă de miel?
Jumătățile de miel se comercializează cu 35 de lei kilogramul, însă se poate găsi și la un preț mai mic, de 26 de lei kilogramul. O pulpă de spate costă 40 de lei kilogramul, iar cotletul de miel ajunge la 45 de lei. Ceafa potrivită pentru friptură se vinde la 40 de lei kilogramul. Un miel întreg, care poate avea între 12 și 15 kilograme, se vinde cu 40 de lei kilogramul, totalizând 600 de lei.
„Încă nu cumpăr miel, mai am timp. Azi iau doar legume, sunt în post. Iau lobodă pentru ciorbă și niște dragavei. Merge cu puțină orez. La 35 de lei kilogramul, iau o pulpă. O pun la cuptor cu cartofi și gata. Nu fac și ciorbă, că mergem la soră-mea în Pantelimon”, a declarat o cumpărătoare.
Pentru creștini, mielul este simbol al sacrificiului lui Isus Hristos în Vinerea Mare. Totuși, sacrificiul mielului era o tradiție încă din timpul evreilor, cu mult înainte de nașterea lui Isus. Cu aproximativ 3200-3500 de ani în urmă, Moise a primit poruncă de la Dumnezeu să-i îndemne pe evrei să-și sacrifice mieii și să stropească pragul caselor cu sângele lor. Astfel, Dumnezeu le-a ocolit casele când a ucis primii născuți ai egiptenilor.
Sursa foto: Profimedia
Descoperă și: Prețurile la ouăle de Paște cresc cu până la 30% din cauza gripei aviare