Salata grecească, o delicatesă europeană, este una dintre cele mai populare și reprezentative preparate culinare din Grecia, alături de gyros, souvlaki și moussaka.
Puțini cunosc că această rețetă este relativ recentă, apărând în anii 1960, în Plaka, în perioada de înflorire turistică a Greciei.
Aromele salatei nu provin din oțet, suc de lămâie și ulei de măsline, ci din delicioasele roșii, elementul central, care, conform unor surse, nu existau în Grecia în secolul al XIX-lea.
În prepararea unei salate grecești profesionale, măslinul joacă un rol esențial.
Alte ingrediente cheie includ castraveții, ceapa roșie și măslinele. O autoritate în bucătăria greacă susține că sucul de lămâie nu este un ingredient potrivit pentru o salată grecească autentică.
„Suc de lămâie? Deloc! Ar fi o aberație”, a afirmat Diana Moutsopoulos, autoare de rețete culinare și director editorial la Allrecipes.
În privința roșiilor, ea a recomandat:
„Cel mai bun mod de a le tăia este în bucăți neregulate, mari, nu perfecte. Poate o felie sau două întregi, dar niciodată mărunțite,” a recomandat Diana Moutsopoulos.
Pentru o salată grecească autentică și savuroasă, sucul de roșii și uleiul de măsline sunt suficiente. Nu sunt necesare oțet, suc de lămâie sau alte tipuri de uleiuri. De asemenea, se evită salata verde. Având în vedere specificul sezonului estival al salatei grecești, este natural ca grecii să o prepare fără salată verde, aceasta încolțind în lunile de iarnă.
Prin urmare, evitați să adăugați salată verde, oțet și suc de lămâie la o salată grecească autentică.
Rețeta unei salate grecești perfecte
Ingrediente:
- Cinci roșii mari
- O ceapă roșie mică, feliată subțire
- Un praf de sare de mare după gust
- O jumătate de linguriță oregano uscat
- O conservă de brânză feta sfărâmată (115 grame)
- Un sfert de castravete, feliat
- Un ardei gras verde mic, feliat
- O cană de măsline grecești
- Trei linguri de ulei de măsline extravirgin
Instrucțiuni:
Pasul 1: Tăiați roșiile în felii peste castronul de servire pentru a permite sucului să colecteze în bol. Adăugați feliile de ceapă. Condimentați cu sare și oregano. Amestecați și lăsați roșiile la temperatura camerei 30 de minute-2 ore pentru ca sarea să elibereze sucul.
Adăugați brânza feta, castraveții, ardeii și măslinele. Amestecați și stropiți cu ulei de măsline.
Poftă bună sau „Kalí órexi”, așa cum s-ar spune în limba greacă.