Australia, lider mondial în furnizarea de carne de oaie, profită de cererea crescută.
Prețul cărnii de oaie a atins un maxim istoric, depășind 7,14 dolari pe kilogram, cu o creștere de 50% față de anul trecut.
„Creșterea prețurilor stimulează exporturile și, implicit, cota de piață a Australiei. Mărirea veniturilor și a populației mondială determină o cerere sporită pentru carne de oaie, iar prețurile joacă un rol important în deciziile de cumpărare ale consumatorilor.” explică specialiștii.
În 2024, Australia a exportat 702.000 de tone de carne de oaie și miel, generând venituri de 3,6 miliarde de dolari. În primele patru luni ale anului curent, exporturile au crescut cu 10% față de aceeași perioadă a anului precedent.
China este principalul importator de carne de oaie, urmată de SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană și Orientul Mijlociu.
Efectivele de ovine din Australia au crescut în ultimii ani, asigurând aprovizionarea optimă a procesatorilor. În contrast, efectivele din Noua Zeelandă, un alt important exportator mondial, au înregistrat o scădere anuală după 2012. Această scădere ar fi cauzată de transformarea pășunilor în plantații de pin din motive ecologice.