Autoritățile australiene au ridicat restricțiile sanitare privind importurile de carne de vită din SUA, considerând măsurile americane suficiente pentru prevenirea riscurilor.
Această decizie, rezultatul unei analize științifice extinse de zece ani, reprezintă un progres semnificativ pentru relațiile comerciale bilaterale.
Ministrul Agriculturii, Julie Collins, a subliniat importanța principiilor de biosecuritate pentru Australia, dar a apreciat eforturile Statelor Unite de a îmbunătăți evidența animalelor, inclusiv din Canada și Mexic.
Decizia intervine într-un context de tensiuni comerciale, exacerbat de declarațiile președintelui Trump, care critica dezechilibrele în comerțul cu carne de vită, pe fondul creșterii semnificative a exporturilor australiene (peste 4 miliarde de dolari australieni) și a scăderi producției americane.
Presa australiană sugerează că guvernul de la Canberra intenționează să utilizeze relaxarea restricțiilor pentru a solicita eliminarea taxelor impuse pe oțel și aluminiu, precum și pentru a contracara amenințarea unui tarif de 200% pentru medicamente.
Australia își menține o politică fermă de biosecuritate pentru a proteja efectivul său de bovine și pentru a-și păstra accesul la piețe importante precum Japonia și Coreea de Sud. Carnea de vită australiană este apreciată în SUA, fiind populară la lanțurile de restaurante rapide, datorită calităților nutriționale și prețurilor competitive.