Zeama de roșii este o băutură delicioasă și răcoritoare. Bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, are numeroase beneficii pentru sănătate.
Se poate consuma direct sau ca ingredient în preparate culinare cu carne. Deși nu este la fel de populară ca sucurile de portocale sau mere, reprezintă un tonic natural excelent.
Zeama este preparată din roșii procesate. Aveți nevoie de roșii coapte, pe care le puteți fierbe ușor pentru a le decoji. Apoi, le puteți stoarce și fierbe până obțineți consistența dorită.
Potrivit preferințelor, puteți adăuga sare, ierburi aromatice (busuioc, oregano), piper sau un strop de suc de lămâie.
Avantajele
Sarea nu este recomandată persoanelor cu hipertensiune arterială sau afecțiuni cardiovasculare. Unele soiuri de roșii conțin în mod natural cantități mari de sare. Zeama de roșii poate fi folosită și pentru prepararea cocktailului Bloody Mary.
Roșiile sunt bogate în licopen, vitamina C, vitamina A, vitamina K, acid folic și potasiu, făcându-le foarte sănătoase.
Sucurile de roșii sunt ideale pentru programe de detoxifiere, întărirea sistemului imunitar, protejarea vederii, a pielii și menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Acestea sunt benefice și în cazul constipației, ajutând la echilibrarea florei intestinale.
De ce nu mai sunt la fel de gustoase roșiile ca înainte
Roșiile din perioada comunistă aveau un gust diferit față de cele actuale. Gabriel Petrescu, un producător de roșii, explică lipsa aromei de odinioară a roșiilor românești. Metodele de cultivare s-au schimbat cu timpul, afectând gustul.
Legumicultorul susține că tehnologiile anterioare erau mai naturale, rezultând roșii mai gustoase. El menționează că nu utilizează stimulente pentru polenizare sau fructificare, lăsând roșiile să se coacă în mod natural.
Sursa imaginilor: [Sursa imaginilor nu este disponibila]