Vacanța la Mamaia, un lux tot mai greu accesibil. Prețurile exorbitante practicate de comercianții de pe plajă au îngrozit turiștii.
Strategiile comerciale agresive au afectat inclusiv turiștii străini, care se confruntă cu majorări nejustificate pentru ingrediente suplimentare, precum „taxa pentru o lingură de lapte” la cafeaua servită pe terasele din Vama Veche.
Mamaia, mai scumpă decât Grecia sau Bulgaria?
O supă de burtă sau de legume costă 27 de lei la un restaurant din Mamaia. Pentru adaosuri, clienții sunt taxați suplimentar: smântână – 5 lei, ardei iute – 2 lei. O porție de hamsii, de 150 de grame, cu mămăligă și mujdei, ajunge la 33 de lei.
Prețurile la pizza variază între 40 și 43 de lei, iar sosul este perceput ca un ingredient suplimentar, adăugat cu 4 lei. În timp ce în stațiunile Eforie, Vama Veche sau Costinești, tarifele la șezlonguri se situează între 20 și 60 de lei, Mamaia se clasează în topul destinațiilor cele mai scumpe de pe litoral. O porție de pui, cu garnitură și salată, depășește 100 de lei.
În plin sezon estival, închirierea unui șezlong pleacă de la 50 de lei și ajunge la prețuri exorbitante în zonele exclusiviste ale Mamaiei, unele ajungând la 300 de lei pe zi. Cazarea pe o noapte depășește uneori 400 de lei.
Covrigul de pe plajă, un lux din 2025?
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) a semnalat public creșterea bruscă a prețurilor la multe produse alimentare.
„Eliminarea plafonării la energia electrică a accelerat primele creșteri de prețuri!
- 10 lei porumbul!
- 10 lei covrigul!
- 10 lei gogoașa!
Sursa Foto: Asociația pentru Protecția Consumatorilor
Totodată, prețurile sunt pregătite pentru creșterea TVA-ului de la 1 august. Dacă un covrig costă astăzi 10 lei, până la finalul verii, este posibil să devină un produs de lux, potrivit unor surse.
Sursa Foto: Shutterstock