De la 1 august 2025, mesele la restaurante vor deveni mai scumpe pentru români. Mărirea taxei pe valoare adăugată (TVA) va afecta restaurantele, atât cele familiale, cât și lanțurile mari.
Mulți bucătari se tem de majorarea TVA cu 2 puncte procentuale, de creşterea costurilor energetice, de accizele mai mari aplicate băuturilor şi de scăderea numărului de clienţi.
Unele restaurante nu au ţinut cont de noile condiţii impuse de furnizori.
Specialiştii estimează că sporirea TVA de la 9 la 11% ar putea duce la concedieri în industria HoReCa.
Până la 31 iulie 2025, o porţie de cartofi prăjiţi şi trei mici costa 33 de lei. Din 1 august 2025, aceeaşi porţie va costa cu 2-3 lei mai mult, adică în jur de 35,5 – 38 de lei.
Bucătarul Alexandru Grigore a declarat că se teme de o scădere a numărului de clienţi.
„Va fi un impact negativ. Probabil, cifra de afaceri va scădea cu circa 30%. Mulţi clienţi vor renunţa să vină la restaurant, chiar şi cei fideli.”
Un specialist în resurse umane afirmă că romanii nu-şi vor mai permite să consume porţii mari de mâncare, o parte semnificativă ajungând la deşeuri. Afacerile din sector au înregistrat o scădere de peste 8% în primele luni ale anului 2025.
Ţara noastră se află printre statele membre UE cu cele mai mici cote TVA în sectorul HoReCa, cu 9%, fiind urmată de Bulgaria și Olanda. În Germania, cota TVA ajunge la 19%.