Pentru a contracara pierderile de alimente și îmbrăcăminte, Parlamentul European a aprobat o lege miercuri. Autoritățile europene estimează că fiecare cetățean european generează anual 132 kg de deșeuri alimentare și 12 kg de deșeuri vestimentare.
Noile reguli sunt obligatorii și trebuie respectate până la sfârșitul anului 2030. Deținătorii de afaceri trebuie să prevină risipa alimentară. Produsele alimentare nevindute vor fi donate către organizații caritabile.
„Scopul este implementarea unor soluții specifice, care pot include promovarea fructelor și legumelor considerate „nesimțite”, clarificarea etichetelor cu date limită de consum și donarea produselor comestibile rămase nevândute”, a explicat europarlamentarul polonez Anna Zalewska.
Totodată, producătorii de textile din UE trebuie să suporte costurile de colectare, sortare și reciclare a acestora prin implementarea unor noi mecanisme de responsabilitate a producătorului (EPR), care vor fi stabilite de fiecare stat membru, în termen de 30 de luni de la ratificarea directivei.
Dispozițiile se aplică tuturor producătorilor, inclusiv celor care utilizează platforme de comerț electronic, indiferent de amplasarea lor în interiorul sau în afara Uniunii Europene.
Micile afaceri vor avea un an suplimentar pentru a se conforma prevederilor EPR. Regulile vizează și accesoriile, articolele vestimentare, încălțămintea, lenjeriile de pat și de bucătărie, saltelele și perdelele.
Sursa video: Știri din România