Educație nutrițională în școli: Sănătate FM și Dr. Ștefan Busnatu

sanatatea-fm-–-„educatie-nutritionala”,-materie-optionala-in-scoli-dr.-stefan-busnatu:-copiii-invata-cum-sa-aiba-grija-de-propria-sanatate sanatatea-fm-–-„educatie-nutritionala”,-materie-optionala-in-scoli-dr.-stefan-busnatu:-copiii-invata-cum-sa-aiba-grija-de-propria-sanatate
Sănătatea FM – „Educaţie nutriţională”, materie opțională în școli. Dr. Ștefan Busnatu: Copiii învață cum să aibă grijă de propria sănătate

Din acest an școlar, elevii din clasele pregătitoare, prima și a doua, învață principii de alimentație corectă și sănătoasă, printr-o nouă materie opțională, „Educație Nutrițională”. Această inițiativă apare într-un context în care un sfert din copiii români se confruntă cu obezitatea – o afecțiune tot mai răspândită la copii și adolescenți, care suprasolicită și dăunează organismului. Bolile cardiovasculare, diabetul sau afecțiunile respiratorii sunt doar câteva dintre consecințele obezității, afirmă dr. Ștefan Busnatu, medic specialist cardiolog, implicat în echipa care a făcut posibilă această materie, invitat în emisiunea Sănătatea FM.

Inițial, proiectul, axat pe prevenție, a fost conceput pentru studenți, ne spune dr. Ștefan Busnatu.

„Acum aproape un an, ne-am adresat Agenției Naționale pentru Sport cu ideea unui proiect de prevenție pentru studenți. După ce am discutat despre problemele legate de alegerile alimentare și sedentarismul asociat riscului cardiovascular, vicepreședintele Gabriel Tocean a propus o abordare mai rapidă, bazată pe educație nutrițională și activități.”, explică dr. Busnatu.

Advertisement

Astfel a luat viață un material educațional și interactiv pentru copii, despre cum ar trebui să perceapă alimentele din farfurie, ce alegeri să facă și cum să interpreteze etichetele din magazine. „Trebuie să conștientizăm că alegerile alimentare influențează calitatea vieții, mai ales că bolile cardiovasculare duc la dizabilități și o stare de bine redusă.”, explică medicul.

Conform acestuia, materia „Educație nutrițională” folosește materiale interactive, culori, asocieri între culori, alimente și gradul de sănătate și etichete interactive, pentru a facilita învățarea copiilor cu vârste cuprinse între 6-8 ani.

„Nu intrăm în detalii complexe, ci ne concentrăm pe categorii de alimente care îi ajută pe copii să fie mai energici, puternici, mai vioi, să se descurce mai bine la activitățile școlare. Înțelegerea este cheie, nu doar o informare despre boli. Explicațiile despre evitarea unor alimente doar din cauza riscului de îmbolnăvire pot fi dificil de asimilat, chiar și pentru adulți.”, explică mai departe medicul Ștefan Busnatu.

„Educație nutrițională” este o opțiune pentru toți copiii din România și ne dorim ca părinții și bunicii să-i încurajeze pe aceștia să aleagă această opțiune. Alegerea este a copiilor, dar și a familiilor, ce consideră că e cel mai benefic pentru dezvoltarea lor. În final, ne dorim o rată satisfăcătoare de înscrieri la această materie și să evaluăm impactul pe termen scurt, urmărind, pe termen lung (peste 10-15 ani), tendințele legate de greutate și obezitate.”, completează medicul.

Cum afectează obezitatea sănătatea inimii la copii?

Obezitatea a devenit un factor de risc din ce în ce mai frecvent atât la copii, cât și la adulți, ne avertizează dr. Stefan Busnatu.

„Bolile de inimă, diabetul și afecțiunile respiratorii sunt consecințe ale obezității, care suprasolicită și deteriorează organismul. Factorii de stil de viață, inclusiv sedentarismul și fumatul, sunt aliații obezității, precum și poluarea și, recent, stresul cotidian.”, menționează dr. Ștefan Busnatu.

Unul dintre efectele negative este limitarea activității fizice. Copiii obezi se simt obosiți mai repede, chiar și după mici eforturi, cum ar fi urcatul câtorva trepte. Dr. Ștefan Busnatu explică acest fenomen.

Ce presupune o alimentație sănătoasă pentru copii?

Alimentația sănătoasă pentru copii trebuie să includă fructe, legume, cereale integrale, afirmă dr. Ștefan Busnatu.

„Refuzul acestor alimente ar trebui evitat, deoarece ele oferă vitaminele și mineralele esențiale pentru dezvoltarea și cresterea copilului. Pe lângă aceasta, e important să includem în alimentație proteine, cum ar fi carnea, laptele, ouăle și peștele, care sunt esențiale pentru dezvoltarea musculaturii și a organismului. Produsele de patiserie, deși accesibile, ar trebui evitate, deoarece conțin grăsimi și zaharuri rafinate, care se pot acumula în exces în organism.”, completează specialistul.

Conform acestuia, dacă părinții și copiii se vor implica activ în această inițiativă – „Educație Nutrițională” -, vom putea evalua eficacitatea acesteia pentru a fi introdusă permanent în sistemul educațional național.

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul Abonare, confirmați că ați citit și sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate și Termenii de utilizare
Advertisement