Sănătatea FM – Importanța hranei în vindecarea și creșterea sănătății copilului

sanatatea-fm-–-bucurie-in-farfurie-sau-despre-importanta-hranei-in-procesul-de-vindecare-a-copilului sanatatea-fm-–-bucurie-in-farfurie-sau-despre-importanta-hranei-in-procesul-de-vindecare-a-copilului
Sănătatea FM – Bucurie în farfurie sau despre importanța hranei în procesul de vindecare a copilului

În mediul spitalicesc, pe lângă durerea fizică a copilului pacient și suferința emoțională a părintelui îngrijitor, există și alte „dureri” despre care se vorbește mult, dar în fața cărora ne simțim adesea neputincioși! Discutăm despre condițiile de internare, comunicarea uneori limitată între medic și pacient, precum și despre hrana din spital. Astfel a apărut proiectul „Gustos și sănătos în farfuria din spital,” inițiativă a Asociației „Din grijă pentru copii,” beneficiată de susținerea Asociației „Lumea Emei.”

Proiectul „Gustos și sănătos în farfuria din spital” a debutat în urmă cu un an, la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din București. Specialiști în nutriție, bucătari, medici pediatri și gastroenterologi au colabora pentru a crea cele mai eficiente soluții pentru meniurile micuților internați. Ulterior, inițiativa s-a extins și la Spitalul de Pediatrie din Pitești. Aceasta a fost posibilă datorită implicării a două femei dedicate – Victoria Olteanu și Laura Eremia – care și-au unit eforturile pentru a îmbunătăți meniurile destinate copiilor din unitățile de pediatrie. Au adăugat nu doar culoare și savoare, ci și siguranță alimentară pentru micuții ce suferă de alergii alimentare, deoarece o nutriție adecvată accelerează procesul de vindecare.

„Vorbim despre terapie nutrițională și despre rolul hranei în procesul de recuperare al copilului. Am avut o perioadă de audit și analiză a nevoilor, timp de aproximativ un an pentru a contura structura proiectului, după discuții ample cu echipe medicale, specialiști în dietetică, nutriție, tehnologie alimentară, și cu structurile din cadrul blocurilor alimentare din spitale. Prima instituție care ne-a primit cu brațele deschise a fost Spitalul de Pediatrie Dr. Victor Gomoiu, unde am derulat un proiect pilot timp de un an. Am început cu o perioadă de șase luni, însă am realizat rapid că e nevoie de mai mult timp pentru ca proiectul să fie asimilat complet de către unitate. Implementarea unui proiect de nutriție în cadrul unui spital pediatric durează un an, iar pe parcursul următorilor doi ani ne menținem ca suport pentru instituția respectivă. La finalul celui de-al doilea an, încheiem activitatea în Spitalul de Pediatrie din Pitești. Fiecare etapă este adaptată nevoilor specifice ale fiecărui spital. În cazul Spitalului „Victor Gomoiu,” am început cu un bloc alimentar modernizat, în timp ce la Pitești am demarat cu extinderea și renovarea celui existent, urmând să implementăm și meniurile proaspete și variate,” explică Victoria Olteanu, președinta asociației.”

Advertisement

De asemenea, chef Laura Eremia subliniază: „Este vorba de intervenții complexe, pentru că nu ne limităm doar la schimbarea meniurilor, ci și la modificarea mentalităților. Am ales să mă implic personal pentru că am trăit această experiență direct, având peste 15 internări ale fetiței mele, Ema, în Spitalul Gomoiu. Astfel, am realizat cât de importantă este alimentația în procesul de recuperare și am vrut să contribui la îmbunătățirea serviciilor. În bucătăria spitalului, nici personalul nu își poate imagina ce urmează, iar proiectele noastre sunt extrem de complexe, necesitând abordări și soluții diferite în fiecare caz. În Pitești, am fost nevoiți să găsim soluții pentru continuarea aprovizionării în timpul renovării bucătăriei, ceea ce a reprezentat un adevărat challenge. Fiecare proiect are particularitățile sale și necesită efort dedicat.”

„Din perspectiva unui părinte internat cu copilul, pot spune că hrana de calitate influențează starea de spirit și recuperarea. Prin acest proiect, dorim să oferim familiilor siguranța că în spital, micuțul lor primește o alimentație echilibrată, adaptată nevoilor speciale. Aceasta nu presupune doar gust, ci și ingrediente de calitate, proaspete, cu o proveniență clară, fără aditivi sau conservanți inutili. Așadar, asigurăm zilnic aprovizionare cu legume proaspete, ulei de măsline, lapte de calitate și alte produse selectate cu grijă pentru siguranța și sănătatea copiilor. Este extrem de important ca alimentele să fie proaspete și să conțină cât mai puține ingrediente, pentru a evita orice riscuri legate de sănătate,” afirmă Laura Eremia, expert în nutriție și reprezentant al asociației „Lumea Emei.”

„În prezent, dezvoltăm un sistem de clasificare a alimentelor în spital, similar unui „semafor alimentar,” constând în ZONA ROȘIE cu alimente interzise – fast food, snacks-uri, chipsuri; ZONA GALBENĂ – care necesită aviz medical pentru a fi consumate, și ZONA VERDE, care permite anumite alimente. Acest sistem are scopul de a promova o alimentație sănătoasă și echilibrată pentru micuții internați,” explică Victoria Olteanu.

Programe alimentare zilnice pentru un copil hospitalizat

Laura Eremia:

„Micul dejun include omletă cu legume coaptă, servită cu castravete proaspăt și telemea. În loc de ulei, folosim hârtie de copt pentru coacere, pentru a face preparația mai sănătoasă, și încercăm să reducem și sarea. La mic dejun, un fruct proaspăt, precum o banană, măr sau portocală, în funcție de sezon, și provin de preferință din surse locale. Urmează prânzul, care include întotdeauna ciorbă – de pildă, ciorbă de perișoare sau de pui –, și felul doi variat, precum paste cu vită, orez cu legume, chifteluțe cu dovlecel și piure. Deserturile constau în plăcintă, pandișpan sau budincă de paste. Toate preparatele sunt gândite pentru a fi nutritive, proaspete și adaptate nevoilor fiecărui copil.”

Compania noastră, formată din două persoane din exterior, colaborează cu personalul spitalului pentru a educa și informa părinții despre beneficiile alimentației sănătoase.

„Rolul nostru este esențial în sprijinirea echipei medicale și în sensibilizarea personalului blocurilor alimentare, pentru ca hrana destinată copiilor să contribuie la procesul de vindecare. Îi învățăm pe angajați că din mâinile lor pleacă o parte din recuperarea unui copil bolnav și că alimentele de calitate, acționate cu responsabilitate, pot avea un impact major. Implementăm și formăm echipe pentru a standardiza rețetele, circuitele și procedurile, în vederea unei alimentații sigure și nutritive în spitale,” afirmă Victoria Olteanu.

Costul pentru hrănirea unui copil internat, cu trei mese principale și două gustări, este de aproximativ 22 de lei pe zi. Meniurile includ micul dejun complet, fruct, prânz cu ciorbă și fel principal, gustare dulce pregătită zilnic în bucătărie, și cină. În ciuda limitărilor financiare, acest sistem asigură o alimentație sănătoasă și echilibrată pentru cei mici.

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul Abonare, confirmați că ați citit și sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate și Termenii de utilizare
Advertisement