Prețul a crescut exploziv: un kg de [Nume aliment] costă 91 lei

alimentul-adorat-de-romani-in-anotimpul-rece,-care-si-a-triplat-pretul.-un-kilogram-costa-91-lei-acum alimentul-adorat-de-romani-in-anotimpul-rece,-care-si-a-triplat-pretul.-un-kilogram-costa-91-lei-acum
Alimentul adorat de români în anotimpul rece, care și-a triplat prețul. Un kilogram costă 91 lei acum

Toamna a adus și preparatele tradiționale, printre care și conservele de sezon, cum ar fi strugurii, roșiile și zacusca. Din păcate, prețurile sunt mai mari, ca urmare a creșterilor din vara aceasta. Cât costă un borcan de zacuscă într-un magazin?

Prețul este îngrijorător. Odată considerat un preparat accesibil și consumat des ca gustare în timpul Postului Paștelui, acum este evitat din cauza prețului ridicat.

Prețuri mari pentru un borcan de zacuscă

Organizația pentru Protecția Consumatorilor din România a anunțat cel mai recent preț pentru un borcan de zacuscă de vinete de 300 de grame.

Advertisement

„300 de grame de zacuscă de vinete se găsesc la Mega Image cu 27 de lei! Mai multe detalii despre zacuscă găsiți în studiul realizat de experții APC!”.

Dacă 300 de grame de zacuscă de vinete costă 27 de lei, un kilogram ajunge la 91 de lei. Borcanul este de zacuscă de vinete „Topoloveni de altădată”. Este o zacuscă naturală, preparată în România, fără substanțe chimice.

  • Ingredientele: vinete coapte, reprezentând 60%, ardei copți, suc de roșii, ceapă, ulei vegetal de floarea soarelui, sare.
  • Condimente: piper, frunze de dafin.
  • Produsul este sterilizat. Producătorii recomandă depozitarea la loc uscat, ferit de frig și de lumina directă a soarelui. A se păstra la rece după deschidere. Zacusca se consumă în maxim 24 de ore de la deschidere.

Atenție la ingredientele zacuscei! Poate afecta sănătatea persoanelor cu diabet și hipertensiune

Un studiu publicat în octombrie 2018 a arătat că „o treime din conservele de zacuscă conține zahăr adăugat”.

Inspecțiile au scos la iveală:

  • zacuscă cu ciuperci și cinci linguri de zahăr
  • zacuscă de vinete cu amidon de cartofi
  • zacuscă de fasole cu 5 grame de sare
  • zacuscă țărănească cu cinci linguri de zahăr
  • zacuscă preparată cu carne de pește

Organizația pentru Consumatori a evaluat 55 de branduri de zacuscă din diverse categorii, comercializate în magazinele mari. Studiul este parte a unei campanii naționale de informare.

Zacusca, o delicatesă tradițională românească, originară din zona slavă, este prezentă în bucătăriile din toată zona balcanică (ajvar, pindjur, liutenița, kyopolou, turcescul biber salçasi și altele). ” transmite Organizația pentru Protecția Consumatorilor.

În cadrul campaniei, Organizația pentru Protecția Consumatorilor a atras atenția asupra efectelor asupra sănătății.

„Conținutul de zahăr variază între 0,5 și 9,60 grame per 100 de grame de zacuscă. Produsele analizate au un conținut ridicat de sare, între 0,35 și 1,4 grame/per 100 grame zacuscă de/cu ciuperci, respectiv între 1,07 și 1,5 grame la zacuscă de/cu vinete. Un aport crescut de sare poate duce la hipertensiune arterială și alte probleme de sănătate. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, existentă într-o linguriță rasă de sare (aproximativ 6 grame).”


Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul Abonare, confirmați că ați citit și sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate și Termenii de utilizare
Advertisement