Țăranii din Vrancea au devenit bogați cultivând un condiment, vândând un kilogram la 100.000 de lei

taranii-dintr-un-sat-din-vrancea-s-au-imbogatit-cultivand-acest-condiment-un-kilogram-se-vinde-si-cu-100.000-de-lei taranii-dintr-un-sat-din-vrancea-s-au-imbogatit-cultivand-acest-condiment-un-kilogram-se-vinde-si-cu-100.000-de-lei
Țăranii dintr-un sat din Vrancea s-au îmbogățit cultivând acest condiment. Un kilogram se vinde și cu 100.000 de lei

Fermierii dintr-un sat din Vrancea au obținut succesul: s-au îmbogățit cultivând un condiment foarte râvnit, apreciat pentru proprietățile sale speciale. Prețul unui kilogram poate ajunge până la 100.000 de lei. Cunoscut și sub denumirea de „aurul roșu”, acesta reprezintă unul dintre cele mai scumpe condimente la nivel mondial.

Condimentul în discuție este șofranul, iar cererea pentru acest produs crește de la un sezon la altul.

Șofranul cultivat în Vrancea

În România, costul unui kilogram de șofran poate depăși 100.000 de lei.

Advertisement

Povestea de succes a demarat după ce câțiva agricultori dintr-un sat vrâncean au decis să renunțe la culturile tradiționale de grâu, porumb și floarea-soarelui și au ales să experimenteze ceva nou. Aceștia au importat bulbi de șofran și au învățat, pas cu pas, cum să îngrijească această plantă prețioasă, dar și sensibilă.

Plantarea șofranului se realizează manual, iar înflorirea durează doar câteva zile. Secretul constă în recoltoarea rapidă a florilor, în doar câteva ore de la deschidere, totul fiind efectuat manual.

Procedeul este unul extrem de meticulos: fiecare floare se deschide manual, iar din interior se extrag cele trei stigmale roșii, care ulterior devin șofranul comercializat. De asemenea, uscarea condimentului se face în condiții stricte de temperatură și umiditate pentru a păstra aroma intensă și culoarea caracteristică.

Pentru un gram de șofran sunt necesare aproape 200 de flori.

Având în vedere faptul că implică o muncă minuțioasă, nu este surprinzător că prețul este pe măsură – un gram de șofran se vinde cu între 70 și 100 de lei, iar un kilogram poate depăși suma de 100.000 de lei.

Deși se cultivă pe suprafețe mici, șofranul poate genera venituri comparabile cu cele ale fermierilor care exploatează zeci de hectare de teren agricol.

„Șofranul necesită răbdare și timp”

Având în vedere că nu este un condiment foarte răspândit pe piață, șofranul este foarte solicitat de restaurante gourmet, magazine de specialitate și distribuitori pentru export, fiind apreciat pentru aroma sa intensă și proprietățile terapeutice.

„Nu te îmbogățești peste noapte, dar dacă acorzi atenție detaliilor și muncești cu perseverență, rezultatele apar. Șofranul cere răbdare și timp, dar recompensa este pe măsură.” spune unul dintre fermierii din Vrancea.

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Ingredientul SECRET care face diferența. Ce ingrediente adaugi în risotto pentru a obține gustul autentic al restaurantelor italienești

Condimentul accesibil și de bună calitate folosit în gemul de prune pentru un gust desăvârșit. Aromă unică garantată

„Sceptrul regelui”, cea mai COSTISITOARE înghețată din Italia. Cât costă și ce ingrediente conține acest produs de lux, realizat exclusiv la comandă

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul Abonare, confirmați că ați citit și sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate și Termenii de utilizare
Advertisement