În data de 14 noiembrie a fost emisă o avertizare europeană privind riscul de contaminare cu Listeria a anumitor produse alimentare din România, incluzând somon, fripturi de pește, fructe de mare și creveți. Este vorba despre un pericol semnificativ, au subliniat și reprezentanții Comisiei Europene.
De la momentul emiterii alertei, a fost notificată Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Însă, oficialii acesteia, în loc să facă public avertismentul, considerat de risc major pentru sănătatea publică, preferă să mențină situația în tăcere, dat fiind faptul că produsele afectate ajung atât în marile magazine de retail naționale, cât și internaționale.
Conform informațiilor primite, reprezentanții ANSVSA au vizitat compania cu sediul în Afumați, Ilfov, de unde au prelevat două loturi de probe în zile diferite.
Cu toate acestea, controalele au fost efectuate fără prezența reprezentanților altor instituții cu competențe în domeniu, precum Direcția de Sănătate Publică, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor sau Poliția Economică.
Avertizare legată de România, semnalată în Ungaria
Avertizarea emisă pe 14 noiembrie 2025 și actualizată pe 19 noiembrie ar fi trebuit să fie însoțită de o informare oficială pe site-ul ANSVSA. Cu toate acestea, compania implicată, ale cărei produse sunt contaminate, funcționează fără restricții și continuă comercializarea aceluiași sortiment, atât în magazinele proprii, cât și în rețeaua de retail național.
În timp ce consumatorii nu sunt avertizați asupra posibilei infestații cu „Listeria monocytogenes”, produsul fiind periculos pentru sănătate.
Pentru alimentele contaminate cu Listeria, s-a scris în presa maghiară, fiind indicat și numele producătorului român ca sursă de proveniență.
„Cele opt categorii de produse afectate, în diferite ambalaje, includ filete de somon afumat norvegian, somon marinat, filete de somon proaspăt cu lămâie, filete de somon proaspăt cu amestec de piper, creveți pre-gătiți, file de păstrăv afumat feliate și cocktail de fructe de mare. Toate produsele de pe piață trebuie retrase”, potrivit publicației maghiare.
Produsul fabricat de Ocean Fish S.R.L. poate fi disponibil și în alte puncte de vânzare, iar acestea sunt în curs de verificare, conform sursei citate.
Deși se fac actualizări zilnice la nivel european, reprezentanții ANSVSA nu au emis o alertă oficială după șapte zile de la avertizare.
Ultima actualizare pe site-ul ANSVSA datează din 11 noiembrie, deși avertizarea europeană a fost emisă pe 14 noiembrie.
Reacția companiei în cazul unei situații similare
Potrivit mass-media, au existat alertări anterioare privind contaminarea cu Listeria a companiei Ocean Fish. Conform unuia dintre articole, reprezentanții companiei au emis un comunicat în care au contestat responsabilitatea și au acuzat o firmă concurentă pentru problema de atunci.
„Regretăm profund că, din cauza unui precedent în rândul consumatorilor, legat de detectarea bacteriei Listeria M în decembrie 2018, produse ale altor companii, care nu erau fabricate de Ocean Fish, au fost asociate cu această bacterie. Fenomenul Listeria M a declanșat acțiuni ale autorităților sanitare, pentru clarificări în cazul produselor Ocean Fish, însă aceste intervenții sunt incomplete și incorecte.
Prezența Listeriei sub limita de 100 UFC (unități formatoare de colonii) pe gram este normală în cazul peștelui proaspăt, însă această limită trebuie respectată prin respectarea întregului flux tehnologic și a temperaturilor optime la fiecare etapă: capturare, eviscerare, transport, ambalare și depozitare. Orice abatere de la aceste standarde poate duce la creșterea nivelului de Listerie, cu potențial pericol pentru sănătate”, explicau reprezentanții companiei în comunicat.
Simptomele listeriozei
Conform definiției de specialitate, Listeria M reprezintă o bacterie capabilă să provoace listerioză, o afecțiune potențial gravă pentru persoanele cu sistem imunitar compromis, gravide și nou-născuți.
Această bacterie, prezentă în sol și apă, poate infecta alimentele în timpul procesării, ambalării sau depozitării. Produsele frecvent asociate cu infecția includ lactate nepasteurizate, carne, preparate din carne, fructe de mare și legume.
Listeria este o bacterie Gram-pozitivă, prezentă în medii diverse, precum sol, apă și anumite alimente, fiind capabilă să supraviețuiască și la temperaturi scăzute, fiind răspândită într-o gamă largă de produse.
Manifestările clinice ale listeriozei pot include febră, dureri musculare, cefalee, diaree, precum și greață sau vărsături. În cazuri grave, infecția poate evolua spre meningită sau septicemie.
Până în prezent, autoritățile contactate pentru un punct de vedere – DSP, Poliția Economică și ANSVSA – nu au transmis răspunsuri, iar compania implicată nu a emis încă o poziție oficială.
PRECIZAREA AUTORULUI:
- Narocire în localitatea Țuțcani. Un copil de 11 ani a decedat, iar alte trei persoane sunt în spital, după consumul de crenvurști.
- Alertă alimentară în România! Ouăle au fost retrase de pe piață din cauza riscului de Salmonella. Iată ce trebuie să știe cumpărătorii.