Niveluri extrem de ridicate de substanțe chimice eterne în produsele din cereale din Europa

niveluri-foarte-ridicate-de-chimicale-eterne-gasite-in-produsele-din-cereale-din-europa niveluri-foarte-ridicate-de-chimicale-eterne-gasite-in-produsele-din-cereale-din-europa
Niveluri foarte ridicate de chimicale eterne găsite în produsele din cereale din Europa

TFA reprezintă un produs secundar rezultat din descompunerea pesticidelor conținând PFAS — substanțe chimice extrem de persistente, folosite încă din anii 1950. Datorită solubilității ridicate în apă, aceste „chimicale eterne” (TFA) sunt ușor absorbite de culturile agricole, contaminând în mod direct lanțul alimentar.

Produsele cu cel mai ridicat nivel de contaminare

Un studiu a analizat 65 de produse de consum obișnuit în Europa, precum cereale pentru mic-dejun, pâine de diverse tipuri, croissante, paste și făină. Un procent de 81,5% dintre probe (53 din 65) au evidențiat contaminare, multe depășind semnificativ limitele maxime admise pentru reziduuri.

Cele mai ridicate concentrații de TFA au fost detectate în:

Advertisement

Cereale de mic-dejun din Irlanda (cel mai înalt nivel de contaminare);

  • Pâine integrală din Belgia;
  • Pâine integrală din Germania;
  • Baghetă franțuzească.
Produse alimentare contaminate cu TFA

Este observat faptul că alimentele derivate din grâu conțineau, în general, cele mai mari concentrații de TFA comparativ cu alte cereale, conform The Guardian.

„Chimicale eterne” care persistă mii de ani

Substanțele PFAS sunt considerate „chimicale eterne” deoarece se descompun extrem de lent, proces care poate dura sute sau chiar mii de ani. Odată ce ajung în sol și apă, pot persista pentru mai multe generații.

Ca derivați ai acestora, compușii TFA sunt considerați reprotoxici, având potențialul de a afecta negativ fertilitatea, dezvoltarea fetală și funcțiile reproductive. Alte studii le leagă de tulburări ale glandei tiroide, ale ficatului și ale sistemului imun.

Cu toate acestea, autoritățile europene nu monitorizează în prezent prezența TFA în produsele alimentare.

Necesitatea adoptării unor măsuri urgente

Reprezentanții PAN Europe subliniază faptul că populația este constant expusă la TFA prin alimente și apă, iar această situație impune intervenții imediate. Organizațiile de mediu solicită:

  1. Interzicerea completă a pesticidelor ce conțin PFAS;
  2. Stabilirea unor limite maxime clare pentru TFA în alimente;
  3. Supraveghere sistematică și oficială a nivelurilor de contaminare.

Chiar dacă Marea Britanie nu a fost inclusă în studiu, specialiștii consideră că problema este la fel de relevantă și în această țară, având în vedere utilizarea extinsă a pesticidelor pe bază de PFAS.

Concluzia studiului arată că expunerea europenilor la „chimicale eterne” este mult mai răspândită decât s-a estimat anterior, iar riscurile pentru sănătatea publică pot fi semnificative fără luarea unor măsuri rapide și decisive.

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul Abonare, confirmați că ați citit și sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate și Termenii de utilizare
Advertisement