Alternativă la carnea roșie
Din ce în ce mai mulți locuitori din Tunisia optează pentru consumul de melci, dat fiind prețul ridicat al produselor alimentare de bază.
„Sunt o sursă profitabilă și destul de căutată”, a declarat Karim, un vânzător de melci în vârstă de 29 de ani din Akouda.
Melcii sunt consumați în Tunisia de peste șapte milenii, conform studiilor publicate anul trecut într-o revistă științifică. Anterior consumați mai ales în restaurante ca o delicatesă, melcii devin din nou o opțiune populară, o alternativă la carnea roșie.
În Tunisia, șomajul printre tinerii locuitori depășește acum 40%, iar inflația rămâne ridicată, la câțiva ani după atingerea unui nivel maxim. Lipsa de oportunități a crescut nemulțumirea și migrația către Europa.
Melcii sunt săraci în grăsimi
Melcii au conținut scăzut de grăsimi și sunt bogați în fier, calciu și magneziu. Costă aproximativ jumătate din prețul cărnii de vită și sunt mai ieftini la consumul direct, preparat în restaurante.
„Melcii sunt mai potriviți pentru gătit decât carnea de miel. În timp ce carnea de miel costă 60 de dinari, un bol cu melci costă doar cinci dinari”, a afirmat Mohammed.
Wahiba Dridi, care gătește melci în restaurantul său din Tunis, îi prepară cu ardei și condimente diverse. Acesta a dovedit o popularitate deosebită în timpul recentului Ramadan. Deși tunisienii consumă în mod tradițional carne roșie la iftar, un kilogram de melci costă semnificativ mai puțin decât o cantitate similară de carne de vită.
„În condițiile în care consumatorii ar cunoaște calitățile nutritive ale melcilor, aceștia i-ar consuma tot timpul anului”, a declarat Wahiba Dridi.