Surse de contaminare
Cercetări recente din Marea Britanie au evidențiat peste 9.000 de cazuri de infecție cu bacteria E. coli non-0157 producătoare de toxină Shiga (STEC) între 2016 și 2023. Din păcate, nouă dintre aceste cazuri au avut un deznodământ fatal.
Această bacterie este adesea prezentă în alimente prelucrate, cum ar fi fructele tăiate și salata verde din sandvișuri, dar și în carne insuficient gătită. Un focar semnificativ, legat de sandvișuri contaminate, a afectat peste 280 de persoane în 2023.
O nouă analiză sugerează că E. coli, inclusiv tulpini STEC, ar putea fi corelată cu o creștere a cazurilor de cancer colorectal la persoane sub 50 de ani.
Creștere îngrijorătoare a cazurilor
Datele Agenției pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKHSA) reflectă o tendință crescătoare a cazurilor de infecție, de la 297 în 2016 la 2.341 în 2023. În total, peste 9.000 de persoane au fost afectate în această perioadă.
Din numărul total de cazuri, 840 au necesitat spitalizare, iar 173 au dezvoltat sindrom hemolitic uremic, o afecțiune gravă potențial fatală.
Cercetătorii, în publicațiile lor, au menționat accentuarea numărului de infecții cu STEC non-O157 în Anglia de-a lungul ultimului deceniu.
Legătura cu cancerul colorectal
O cercetare recentă sugerează o posibilă corelație între prezența E. coli și creșterea cazurilor de cancer colorectal la tineri. Studiul a analizat ADN-ul a peste 900 de tumori de colorectal pe un eșantion de pacienți din diverse țări.
Cercetătorii au depistat urme de colibactină, o toxină legată de apariția unor tipuri de cancer, produsă de anumite tulpini de E.coli, în tumorile pacienților cu vârste sub 40 de ani. Aceste rezultate științifice au fost publicate într-o revistă de specialitate.
Organizații dedicate cercetării cancerului estimează că peste jumătate din cazurile de cancer colorectal din Marea Britanie pot fi prevenite. Simptomele pot include modificări ale tranzitului intestinal, sânge în scaun, dureri abdominale și scădere inexplicabilă în greutate.
Transmiterea STEC
Bacteria poate fi transmisă prin contact direct cu animalele infectate sau cu dejecțiile acestora, precum și prin utilizarea de apă contaminată. În 2023, peste 60 de produse alimentare din magazinele principale ale Mării Britanie au fost retrase din cauza riscului de contaminare cu STEC.
Specialiștii subliniază că textura unor alimente, cum ar fi salata, le face mai vulnerabile la contaminări, iar lipsa gătirii crește considerabil riscul de infecție. Depistarea infecției poate fi uneori dificilă, deoarece simptomele sunt similare cu cele ale altor afecțiuni, cum ar fi norovirusul.
Consumul regulat de iaurt pare să reducă riscul de cancer colorectal cu până la 20%, potrivit unor studii recente. Experții recomandă includerea iaurtului în alimentație pentru o prevenție mai eficientă a cancerului colorectal.