Mulți cercetători își doresc să primească un Premiu Nobel, o recunoaștere ce aduce prestigiu internațional și îi plasează printre marii gânditori, alături de Albert Einstein, Marie Curie sau Francis Crick. Există însă și alte distincții, precum premiile Ig Nobel, concepute pentru a evidenția studii care întâi amuză și apoi stimulează gândirea critică.
Printre laureații anului trecut se regăsesc un premiu pentru nutriție, acordat pentru studiul preferințelor culinare la șopârlele curcubeu dintr-o stațiune din Togo (preferințele lor se concentrează pe pizza cu patru tipuri de brânză), și un premiu pentru fizică, pentru descoperirea modalității de preparare perfectă a cacio e pepe – un preparat de paste cu pecorino romano și piper negru, surprinzător de dificil de preparat corect.
„Pentru noi, acest premiu reprezintă cea mai înaltă recunoaștere a creativității în domeniul științific”, afirmă Giacomo Bartolucci, fizician la Universitatea din Barcelona, coautor al studiului despre paste. Echipa sa a explorat tranzițiile de fază ale sosului, descoperind o rețetă constant delicioasă. „Scopul a fost să ne satisfăcem curiozitatea și să demonstrăm că frustrările cotidiene, precum o rețetă nereușită, pot fi conectate la probleme științifice interesante”, adaugă Bartolucci.
Știință amuzantă cu impact istoric la Ig Nobel
Premiile Ig Nobel au fost fondate în 1991 de Marc Abrahams, editor al revistei satirice Annals of Improbable Research. Printre laureații din trecut se numără descoperirea că orgasmul poate fi un decongestionant nazal eficient, levitația broaștelor vii cu ajutorul magneților sau cercetări despre necrofilia la rațe.
Deși inițial perceput ca ridicol sau chiar ofensator, premiul este considerat astăzi de mulți cercetători o oportunitate valoroasă.
„Când am primit apelul telefonic, am crezut că e o glumă. Ulterior, am realizat că este real și ne-am simțit onorati”, declară Fritz Renner, psiholog la Universitatea din Freiburg, Germania, câștigător al premiului pentru pace pentru un studiu care demonstrează că alcoolul poate îmbunătăți abilitatea de a vorbi o limbă străină. Studiul a pornit de la o conferință internațională din Viena, unde participanții au remarcat cum engleza (pentru ei, o limbă străină) „decurgea mai bine” după o băutură.
Continuând tema alcoolului, premiul pentru aviație a fost acordat unui studiu care a demonstrat impactul alcoolului asupra capacității liliecilor de a zbura și utiliza ecolocația, identificându-se evitarea fructelor fermentate de către aceștia.
O ceremonie cu umor și semnificație profundă
Evenimentul din acest an a avut loc la Universitatea Boston, SUA și a fost, ca de obicei, plin de energie. Printre lansări de avioane de hârtie și premii oferite de laureați Nobel reali, cei zece câștigători au avut câte un minut pentru a prezenta cercetările lor unui public de 1.000 de persoane.
Chiar și dacă cercetările par absurde, au o valoare semnificativă, afirmă Renner: „Nu este vorba doar despre descoperiri revoluționare, ci și despre analiza riguroasă a preceptelor cotidiene. Într-o perioadă marcată de dezinformare și știri false, care dificultează separarea opiniilor de dovezi, acest aspect merită să fie celebrat.”