Rețete de vară pentru Adormirea Maicii Domnului – Meniu inedita de 15 august

bucate-de-vara-si-bauturi-pentru-adormirea-maicii-domnului:-un-meniu-de-sarbatoare-cu-preparate-inedite-de-15-august bucate-de-vara-si-bauturi-pentru-adormirea-maicii-domnului:-un-meniu-de-sarbatoare-cu-preparate-inedite-de-15-august
Bucate de vară și băuturi pentru Adormirea Maicii Domnului: Un meniu de sărbătoare cu preparate inedite de 15 august

Adormirea Maicii Domnului, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Crăciunul și Paștile sunt cele patru mari sărbători creștin-ortodoxe. În cazul celor două mari sărbători de vară, nu există o listă oficială de preparate tradiționale aprobate de Biserica Ortodoxă Română.

De Crăciun, creștinii împodobesc bradul, luminează casele, servesc carne de porc și salată de boeuf, prepară cozonaci și așteaptă Moș Crăciun cu cadouri. De Paște, se prepară miel, pește și drob, se ciocnesc ouă vopsite, se coace pască și cozonac, se participă la slujba Învierii pentru Sfânta Lumină și se salută „Hristos a Înviat!”. Copiii primesc daruri de la Iepuraș.

Celelalte două sărbători, deși extrem de importante, legate de evenimente apostolici, nu sunt celebrate cu aceeași fast. Pe 24 iunie se sărbătorește martiriul sfinților apostoli, iar pe 15 august sunt slujbe pentru adormirea Maicii Domnului.

Advertisement

Petru și Pavel: Gusturi de pește

Asemenea Crăciunului și Paștelui, aceste sărbători sunt precedate de perioade de post: 7 zile înainte de Sfinții Apostoli Petru și Pavel și 2 săptămâni înainte de Adormirea Maicii Domnului, începând cu 1 august.

Românii obișnuiesc mese festive sau picnicuri cu grătar. De Sfinții Apostoli Petru și Pavel, se consumă adesea pește. Sfântul Apostol Petru a fost pescar înainte să devină Apostol și primul Papă din istorie.

Peștele, cunoscut ca „ichthus”, este un simbol al creștinismului timpuriu, simbolizând „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul”. În Biblie, Isus a hrănit 5000 de oameni cu doar cinci pâini și doi pești.

Așadar, se pot prepara pește fript, la grătar, supă de pește, dar și preparate cu fructe de sezon: zmeură, vișine, cireșe.

Maica Domnului, Fecioara și recolta

Pe 15 august, ziua Adormirii Maicii Domnului, se consumă preparate din legume, cereale și fructe de sezon. În Evul Mediu, constelația Fecioarei era asociată cu Fecioara Maria.

Babilonienii au legat constelația de zeița Shala, înfățișată cu un spic de grâu, iar la greci și romani, era asociată cu zeița agriculturii, Demetra/Ceres.

Imaginile zodiacale cu Fecioara o prezintă ca pe o femeie pură, cu un spic de grâu, uneori cu aripi de înger. Sfârșitul verii și constelația Fecioarei sugerează preparate de sezon.

În august, se recoltează grâu, struguri, mere, zmeură, caise, piersici, pepeni, castraveți, roșii, fasole, vinete, porumb și prune.

Iată zece opțiuni culinare pentru sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului.

Mulți români prepară carne la grătar, de pui, vită, pește sau porc, cu legume la grătar, ciuperci sau fripturi. Această listă se concentrează pe mâncăruri din fructe, legume și cereale.

  1. Salată grecească: roșii, ulei de măsline, castraveți, brânză feta, ardei, ceapă, oregano;
  2. Smoothie sau înghețată din piersici, pepene, caise, alte fructe;
  3. Soufflé cu porumb și brânză
  4. Plăcinte sau tarte cu mere;
  5. Salată de pepene (sau suc de pepene);
  6. Pâine proaspătă sau mini-tartele din făină;
  7. Porumb fiert;
  8. Mămăligă cu smântână, brânză de burduf și ouă;
  9. Salată de vinete;
  10. Ardei umpluți cu brânză.

Pentru o masă completă se pot adăuga și alte preparate de vară, cum ar fi aripioare de pui picante, brioșe cu fructe. La final, se consumă must, vin sau pălincă de prune.


Articolul recomandă: Meniuri pentru Sfinții Apostoli Petru și Pavel: Idei gastronomice pentru ocazii speciale

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul Abonare, confirmați că ați citit și sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate și Termenii de utilizare
Advertisement